Een licht plat dak? Haal de sneeuw eraf

Door het winterse weer van de afgelopen dagen is er een verhoogd risico ontstaan voor (lichte) platte daken. Er is namelijk zoveel sneeuw gevallen dat een laag hiervan snel een aardig gewicht kan vormen. Omdat de sneeuw smelt en weer bevriest kan het zo zijn dat de regenpijp verstopt raakt met ijs en sneeuw. Hierdoor kan de sneeuw op een plat dak nergens meer heen. Wanneer is er een hoger risico?

Het is belangrijk om te controleren of er op het dak een laag water/ijs ligt. Als u twijfelt of uw dak sterk genoeg is, kunt u in de bouwvoorschriften van uw pand nakijken op hoeveel sneeuw het dak berekend is. Bij het ontwerpen van gebouwen moeten de ontwerpers namelijk rekening houden met sneeuwval. Vooral daken met een lichte stalen draagconstructie vormen een risico.

Extra druk op het dak door zonnepanelen

Liggen er ook zonnepanelen op uw dak? Controleer dan ook hoeveel sneeuw er rond deze zonnepanelen ligt. Ook is het belangrijk om na te gaan of uw dak geschikt is voor deze panelen. De sneeuw in combinatie met de panelen kunnen namelijk extra druk uitoefenen op het dak.

Maak het dak en de regenafvoer regelmatig schoon

Als u denkt dat er teveel sneeuw/ijs op uw dak ligt, kunt het eraf schuiven of scheppen. Ook kunt u de regenwaterafvoeren van het dak nakijken. Als u dit regelmatig doet komt u ook niet voor verassingen te staan. Het is uiteraard wel belangrijk om op uw eigen veiligheid te blijven letten bij het weghalen van sneeuw/ijs van een dak. Er zijn ook bedrijven die dit jaarlijks voor u kunnen controleren.