Een goudmijn bij u in de la?

Jaarlijks verdwijnen honderdduizenden elektrische apparaten bij het afval of belanden ze op zolder of in de kast. Vaak kunnen apparaten nog worden hergebruikt of kunnen de grondstoffen die erin zitten opnieuw worden verwerkt. Het is de Nationale Recycleweek. Wat levert u in?

Uw oude, kapotte mobiel. Een koffieautomaat dat u niet meer gebruikt. Of misschien nog een tweede koelkast in de schuur?

Waar brengt u de oude apparaten heen?

Dat kan op allerlei plaatsen.

Grote apparaten?
Als ze nog werken, lever ze dan in bij een kringloopwinkel. Ga met kapotte apparaten naar de milieustraat. Als u iets nieuws koopt, kunt u vaak het oude apparaat achterlaten in de winkel of bij een webshop het meegeven aan de bezorger.

Kleine apparaten en lampen?
Ook hier geldt: werkt het nog? Dan is de kringloopwinkel een goede optie! Kapotte kleine apparaten, lampen, cartridges kunnen in de inleverbakken in supermarkten, bouwmarkten en winkels.

Tip! Er zijn verschillende sites die vertellen welke inleverpunten er bij u in de buurt zijn. Deze bijvoorbeeld.

Wat is het waard?

Voor u heeft een apparaat al snel geen waarde meer. Maar elk apparaat met batterijen of een stekker is goud waard! In telefoons, tablet, maar ook in huishoudelijke apparaten zoals uw koffiezetapparaat of föhn zitten namelijk veel waardevolle stoffen. Denk aan waardevolle (edel)metalen en plastic die hergebruikt kunnen worden.

Door deze apparaten in te leveren, kunt u een hoop milieuvervuiling voorkomen. Nu worden nog veel nieuwe (edel)metalen gewonnen uit de aarde. Dit kost veel energie en is vervuilend voor het milieu. Er is wel eens uitgerekend dat er voor 27 miljoen euro aan goud wordt weggegooid. Zonde, er zijn ook nog eens genoeg hergebruiksprojecten. Bijvoorbeeld door er weer nieuwe sieren van te maken. Hergebruik van metalen is heel klimaat- en natuurbewust!

En gooit u de oude apparaten in de grijze bak? Liever niet. Als u elektrische apparaten bij het restafval gooit, worden ze verbrand.

Zoveel kilo wordt per jaar ingeleverd

Veel mensen leveren de oude elektronica in. Het CBS onderzocht hoeveel kilo elektronische apparaten worden ingeleverd: gemiddeld zo’n 5 kilo per jaar per inwoner (2017). Wel is dit iets minder dan 2012. Zonde natuurlijk.

Hieronder een overzicht per gemeente:

Handige weetjes

  • Veilig leegmaken van uw telefoon, tablet, computer doet u zo.
  • Soms komt de naam AEEA. AEEA staat voor Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur. Deze afvalstroom wordt ook wel E-waste genoemd.
  • Alles met een stekker of met een plek voor batterijen kan ingeleverd worden als e-waste.