Dordthuis op stevige palen aan het water

Bij het heien van palen denken we vaak aan dreunende slagen die in de verre omgeving te horen én voelen zijn. Dat gaat er bij het nieuwe Dordthuis aan de Spuiboulevard anders aan toe. Die heipalen worden geschroefd. Meer dan 700 stuks! Vrijwel elke paal is goed voor een draagkracht van 200.000 kilogram. Een stevig fundament voor het nieuwe stadskantoor van Dordrecht, waar vanaf 2025 ook de bibliotheek, het VVV en de Sociale Dienst hun onderdak vinden.

Trillingsvrij

De werkzaamheden starten in de week van 14 augustus. Dan gaan de VSP combipalen één voor één de grond in. VSP staat voor ‘Verdringend Schroef palen’. Groot voordeel van deze palen is dat ze trillingsvrij zijn. Jan Breedveld en Hüseyin Havutcu zijn constructeurs van de omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Zij zijn betrokken bij de intensieve voorbereidingen tijdens de bouwaanvraag en spraken veel met de ontwerpende constructeurs van Pieters Bouwconstructies en de bouwmanager van de gemeente Dordrecht. De adviseurs van de unit Omgevingskwaliteit dachten mee over de verschillende milieuaspecten in het bestemmingsplan.

In schone grond bouwen

‘Elke combi paal heeft een doorsnee van 56 centimeter en een stalen schroefpunt. Die komt met een stalen hulpbuis met grout op 16 tot 17 meter diepte’, legt Jan uit. ‘In deze buis wordt vervolgens een prefab betonnen heipaal neergelaten.’ De ruimte die overblijft wordt afgevuld met een mengsel van water en cement (‘grout’). De heipalen komen direct in schone grond, doordat tijdens de sloop van de oude kantoren en parkeergarage de bodem meteen gesaneerd is.

Meer over Dordthuis