De 5 Zuid-Hollandse omgevingsdiensten presenteren zich aan statenleden

De vijf Zuid-Hollandse omgevingsdiensten zetten zich in voor een gezonde, veilige en duurzame leefomgeving. Wij vertellen hier graag over aan betrokken bestuurders. De Provinciale Staten van Zuid-Holland vormen het algemeen bestuur van de provincie en vertegenwoordigen de bevolking van Zuid-Holland. Een mooie kans om als omgevingsdiensten deze vertegenwoordigers uit te nodigen voor een uitgebreide kennismaking met ons werkveld. Dát organiseerden we woensdag 28 februari.

Omgevingsdiensten versterken elkaar

Op het kantoor van de Milieudienst Rijnmond in Schiedam (DCMR) presenteerden de omgevingsdiensten hun werkveld aan de bijna 20 statenleden. De omgevingsdiensten zijn allemaal uniek qua werkgebied en taken. Zo varieert het gebied van de waterrijke Biesbosch, het glastuinbouwgebied tot de industrie van de Rotterdamse haven. We hebben te maken met specifieke uitdagingen, zoals een luchthaven in de buurt, handhavingsverzoeken op het gebied van de omgevingswet en een onderzoek naar waterkwaliteit. De omgevingsdiensten versterken elkaar op een positieve manier door samen te werken op deze verschillende onderwerpen.

Milieuthema's in de praktijk

Op de meldkamer van de DCMR komen telefonisch en digitaal meldingen binnen van de inwoners van de regio Rijnmond en daarbuiten. De statenleden namen een kijkje bij de meldkamer tijdens hun bezoek. Zo maakten zij zelf mee hoe meldingen worden verwerkt.

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Daarom stapten de statenleden in een elektrische bus om een deel van het werkgebied te zien waar de milieutaken zich afspelen. Tijdens de rit lichtten we aan de hand van casussen verschillende milieuthema’s toe, zoals het proces van vergunnen, de energietransitie, maar ook het toezicht op de industrie.

Een ''eye-opening'' ervaring

We kijken terug op een bijzonder ontspannen én informatief bezoek. De statenleden waren erg geïnteresseerd en stelden veel vragen.

Ward Meijroos, statenlid namens BBB: “Een eye-opening ervaring: tijdens ons werkbezoek aan DCMR ontmoetten we alle Zuid-Hollandse omgevingsdiensten, bezochten we de meldkamer en maakten we een bustour door de Botlek. Het was verbazingwekkend om te zien hoeveel werk er door deze diensten wordt verzet om onze leefomgeving leefbaar en gezond te houden.”

Het bezoek gaf de statenleden een beter beeld van waar de omgevingsdiensten aan werken en voor welke uitdagingen zij staan. Ook weten zij als bestuurder nu nóg beter wat zij hierin kunnen betekenen.