Combinatie groentoezicht surveillance naleven coronamaatregelen

Tijdens het paasweekend combineerde OZHZ het reguliere groentoezicht in o.a. de Hoeksche Waard met toezicht op het naleven van de coronamaatregelen. Vooral op eerste paasdag, toen het mooi weer was, waren veel mensen er toch op uit getrokken.

OZHZ is nauw betrokken bij het toezicht op het naleven van de coronamaatregelen volgens de noodverordening die de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid heeft afgekondigd. Samen met gemeente Dordrecht onderzoekt OZHZ hoe het toezicht het beste georganiseerd kan worden zodat overal in de regio voldoende toezichthouders beschikbaar zijn.

Toezicht vanaf land, water en vanuit de lucht

OZHZ heeft tijdens het paasweekend toezicht gehouden op verschillende manieren. In het kader van de noodverordening surveilleerden medewerkers van OZHZ o.a. in de Hoeksche Waard. Daarnaast waren de medewerkers van het groentoezicht op het water actief met onze boot de Pandion. Tenslotte hebben we op een aantal plekken ook een drone ingezet.

Drukte bij strandjes aan voet Haringvlietbrug

Vooral bij de strandjes aan de voet van de Haringvlietbrug bij Numansdorp was het op eerste paasdag druk. Ter plekke constateerden onze handhavers dat zowel de 1,5 meter afstand als het verbod op samenscholing niet in alle gevallen werd nageleefd. Dit was zowel op het strand als op het water, waar mensen zich verplaatsten via jetski’s en boten, het geval. In eerste instantie hebben onze toezichthouders mensen hierop aangesproken. Op enig moment voelden zij zich genoodzaakt de politie in te schakelen die vervolgens handhavend heeft opgetreden en een aantal boetes heeft uitgedeeld. Na overleg met de Veiligheidsregio is hierna besloten om het gebied vanwege de drukte te ontruimen. Ook aan deze ontruiming heeft OZHZ haar steentje bijgedragen.

Gecombineerde inzet ''groen'' en ''grijs''

Op tweede paasdag was het een stuk minder warm en daardoor ook minder druk. De drone is toen nog wel op enkele plaatsen ingezet, maar op deze dag constateerden onze medewerkers geen afwijkingen en hielden wandelaars en fietsers gepaste afstand. Door de gecombineerde inzet van ”groen” en ”grijs” heeft OZHZ een belangrijke bijdrage geleverd aan het toezicht op het naleven van de coronamaatregelen. Ondanks de uitgeschreven boetes was volgens de Veiligheidsregio sprake van een relatief rustig paasweekend in de regio. In verband met de aanhoudende zonnige weerberichten blijven de gebieden die tijdens pasen gesloten zijn (dit gold voor nog drie andere gebieden in de regio)  voorlopig gesloten tot en met 28 april.