Alblasserdamse ondernemers aan de slag met energie

Alblasserdamse ondernemers hebben interesse in energiebesparing en -opwekking en gaan hiermee verder aan de slag binnen hun organisatie. Dat bleek tijdens de bijeenkomst voor bedrijven over energiebesparing in Cultureel Centrum Landvast op woensdag 19 juni 2019.

De gemeente, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en energie-experts gingen met meer dan 20 Alblasserdamse ondernemers in gesprek. Welke besparingsmaatregelen werken voor jouw bedrijfsvoering? Hoe kun je met minder brandstof van A naar B? Hoe betaal je dit eigenlijk? En vooral ook: wat kun je allemaal doen om samen te komen tot duurzamer ondernemer en investeren? Dit en meer kwam aan bod tijdens een ontbijtsessie.

Handvatten om aan de slag te gaan

Bedrijven gebruiken veel energie. Er is veel te besparen. Tegelijkertijd veranderen verschillende energiewetten. Ook zijn er steeds nieuwe technische innovaties. Waar begin je dan als ondernemer? Wat moet je en wat kun je nog meer doen? En, als het niet alleen lukt, met wie kun je dan samenwerken? Het ging ook over snel te realiseren verbeteringen: hoe verdien je bijvoorbeeld zonnepanelen binnen drie jaar terug? Ondernemers kregen informatie en handvatten om aan direct aan de slag te gaan met energie. Ook leverde de sessie weer nuttige nieuwe contacten op.

‘Energiebesparing is niet mijn corebusiness’

Energie besparen en opwekken kan ingewikkeld zijn. Tijdens themasessies kwamen diverse onderdelen aan de orde. Bijvoorbeeld de regelgeving voor energiebesparing, het benutten van het dak van bijvoorbeeld het kantoor of de fabriek en subsidiemogelijkheden. Experts van onder andere de gemeenten en OZHZ deelden hun kennis en bepaalden samen met de ondernemers wat voor hen het beste kon werken.

Positieve reacties van ondernemers

Veel vragen gingen over de Informatieplicht, per 1 juli 2019 gaat deze nieuwe verplichting in. Voor veel bedrijven betekent dit dat ze bij de overheid moeten melden wat ze doen om energie te besparen. De Omgevingsdienst hielp bij het helder krijgen van de nodige acties. Daarnaast waren er veel positieve reacties op de waterstofauto. In de stromende regen stonden de ondernemers en de bestuurders deze bijzondere techniek te bekijken. Waterstofauto’s zijn al op de markt, er zijn meerdere tankstations in de Drechtsteden in ontwikkeling. Bij rijden op waterstof is er geen uitstoot. Dat is belangrijk voor onze luchtkwaliteit.

Gemeente zet in op beter energiegebruik

Ook de wethouders Peter Verheij en Arjan Kraijo waren erbij. ,,Energiebesparing is echt niet alleen iets van de overheid”, zei Arjan Kraijo na afloop. ,,De ondernemers die wij spraken zijn er op allerlei manieren druk mee bezig. Het was heel nuttig om dat te horen, want we kunnen van elkaar leren.”

Bijeenkomst gemist?

Ondernemers die de bijeenkomst gemist hebben, kunnen de informatie over energie en wetgeving online nalezen via www.ozhz.nl/energie.