Afvaltransporten met PFAS naar België voorlopig niet meer mogelijk

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) geeft uit voorzorg geen vergunningen meer af voor transporten met PFAS-houdend afval dat bestemd is voor verwerking bij de Belgische afvalverwerker Indaver. Ook eerder afgegeven EVOA-kennisgevingen (Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen) worden ingetrokken door de ILT. Afvaltransporten vanuit Nederland naar Indaver kunnen dan niet meer plaatsvinden.

De ILT komt tot dit besluit nadat zij verschillende signalen uit het veld heeft ontvangen. Na aanvullend onderzoek is de ILT er niet van overtuigd dat het PFAS-houdend materiaal voldoende juist en doelmatig wordt verwerkt bij de Belgische afvalverwerker. Als PFAS-houdend materiaal niet juist wordt verwerkt, kan dat risico’s met zich meebrengen voor mens en milieu.

Lees het volledige nieuwsbericht van de Inspectie Leefomgeving en Transport

Wat betekent dit voor onze regio?

In onze regio zijn er 2 bedrijven die PFAS-houdend afval mogen vervoeren naar Indaver. Het gaat om Chemours in Dordrecht en PreZero in Gorinchem.

  • Chemours
    Op de website van de DCMR leest u wat het besluit van ILT betekent voor Chemours. Chemours is een BRZO-bedrijf (Besluit Risico’s Zware Ongevallen). De DCMR verleent vergunningen aan BRZO-bedrijven en voert controles uit. Dit doen zij in opdracht van de provincie Zuid-Holland.
  • PreZero
    PreZero heeft ook exportvergunningen om PFAS-houdend afval te vervoeren naar 2 andere afvalverwerkers in Duitsland en Denemarken. Daarom heeft het besluit van ILT voor hen verder geen directe gevolgen.