Stikstof

In december 2024 en het voorjaar van 2025 heeft de Raad van State een aantal belangrijke uitspraken gedaan. Dit heeft invloed op de regels voor het verlenen van natuurvergunningen. Zo is nu bepaald dat ook activiteiten waarbij de stikstofuitstoot binnen het bestaande project op de locatie wordt gecompenseerd (intern salderen), tóch een vergunning nodig hebben.

Er is een vergunning nodig voor activiteiten die negatieve gevolgen kunnen hebben voor beschermde natuurgebieden: de zogenaamde Natura 2000-gebieden. Dat kan bijvoorbeeld komen door stikstofuitstoot, maar ook door geluid, verlichting of trillingen. De uitstoot van stikstof is momenteel een van de grootste knelpunten voor de kwaliteit van de Natura 2000-gebieden. Stikstof die neerslaat in deze natuurgebieden, ook wel stikstofdepositie genoemd, kan de natuur aantasten.

Denk bij activiteiten die stikstof uitstoten aan de uitbreiding van een veehouderij, de aanleg van een weg of het gebruik van een nieuwe woning of installatie. Binnen en namens de provincie Zuid-Holland is de Omgevingsdienst Haaglanden (OZHZ) verantwoordelijk voor het nemen van besluiten over vergunningaanvragen voor deze zogenoemde Natura 2000-activiteiten. OZHZ houdt toezicht op de verleende vergunningen

Actuele ontwikkelingen stikstof

De website BIJ12 is de gezamenlijke website van de provincies. Hier vindt u de meest recente informatie op het gebied van stikstof en vergunningverlening, hulpmiddelen zoals AERIUS en een handleiding intern en extern salderen. Voor meer informatie over uitspraken rondom stikstof verwijzen wij naar de website van het IPO.

Vragen en antwoorden over uw vergunning of vergunningsaanvraag

Meer weten over de regels voor stikstof onder de Omgevingswet?