Stikstof
In december 2024 en het voorjaar van 2025 heeft de Raad van State een aantal belangrijke uitspraken gedaan. Dit heeft invloed op de regels voor het verlenen van natuurvergunningen. Zo is nu bepaald dat ook activiteiten waarbij de stikstofuitstoot binnen het bestaande project op de locatie wordt gecompenseerd (intern salderen), tóch een vergunning nodig hebben.
Er is een vergunning nodig voor activiteiten die negatieve gevolgen kunnen hebben voor beschermde natuurgebieden: de zogenaamde Natura 2000-gebieden. Dat kan bijvoorbeeld komen door stikstofuitstoot, maar ook door geluid, verlichting of trillingen. De uitstoot van stikstof is momenteel een van de grootste knelpunten voor de kwaliteit van de Natura 2000-gebieden. Stikstof die neerslaat in deze natuurgebieden, ook wel stikstofdepositie genoemd, kan de natuur aantasten.
Denk bij activiteiten die stikstof uitstoten aan de uitbreiding van een veehouderij, de aanleg van een weg of het gebruik van een nieuwe woning of installatie. Binnen en namens de provincie Zuid-Holland is de Omgevingsdienst Haaglanden (OZHZ) verantwoordelijk voor het nemen van besluiten over vergunningaanvragen voor deze zogenoemde Natura 2000-activiteiten. OZHZ houdt toezicht op de verleende vergunningen
Actuele ontwikkelingen stikstof
De website BIJ12 is de gezamenlijke website van de provincies. Hier vindt u de meest recente informatie op het gebied van stikstof en vergunningverlening, hulpmiddelen zoals AERIUS en een handleiding intern en extern salderen. Voor meer informatie over uitspraken rondom stikstof verwijzen wij naar de website van het IPO.
Vragen en antwoorden over uw vergunning of vergunningsaanvraag
-
Welke gebieden zijn Natura 2000-gebieden?
Natura 2000-gebieden liggen verspreid over de provincie Zuid-Holland. Op deze kaart ziet u waar deze natuurgebieden precies liggen: https://www.natura2000.nl/gebieden/zuid-holland. Elk gebied heeft zijn eigen kenmerken. Niet alle gebieden zijn even gevoelig voor stikstofneerslag (depositie).
-
Hoe weet ik of mijn project een vergunning voor natuurbescherming nodig heeft?
Als uw project mogelijk stikstof uitstoot die neerslaat in een Natura 2000-gebied, dan is er misschien een vergunning nodig. U kunt (laten) berekenen of dat het geval is. Dit gebeurt met het programma AERIUS Calculator.
Meer informatie over het programma en hoe u een berekening maakt, vindt u op: www.aeriusproducten.nl
-
Wat als mijn project een vergunning nodig heeft?
Het aanvragen van een vergunning voor activiteiten die stikstof uitstoten, is nu ingewikkelder dan vroeger. Veel Natura 2000-gebieden zijn al kwetsbaar door teveel stikstof. Daardoor is het lastig om nieuwe vergunningen te krijgen.
Heeft u vragen over uw project of vergunning? Neem dan contact op met Omgevingsdienst Haaglanden.
-
Ik wil bij OZHZ een omgevingsvergunning aanvragen voor een nieuw bouwproject (bijvoorbeeld de bouw van nieuwe woningen). Wat moet ik doen?
Voor uw project is het belangrijk om te controleren of het stikstof uitstoot die neerslaat in beschermde natuurgebieden. Hierbij kijkt u niet alleen naar de bouwfase (de aanleg van het project), maar ook naar de gebruiksfase (wanneer het project in gebruik is). U kunt de stikstofdepositie berekenen met de AERIUS Calculator.
Wilt u weten of u voor uw woningbouwproject een stikstofberekening nodig heeft? Bekijk dan het beoordelingskader stikstofdepositie en kijk op de kaart met het landgebruik in uw gemeente om te zien in welk gebied uw project ligt.
- Beoordelingskader stikstofdepositie
- Kaart landgebruik Drechtsteden (Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht)
- Kaart landgebruik Hoeksche Waard
- Kaart landgebruik Molenlanden en Gorinchem
Past uw project qua aantal woningen en afstand tot Natura 2000-gebieden niet binnen het beoordelingskader? Of gaat u iets anders bouwen dan woningen? Dan moet u een stikstofberekening maken.
Is er een vergunning voor de Natura 2000-activiteit nodig? Dan mag u pas starten met uw activiteiten nadat u deze vergunning heeft gekregen. Deze vergunning vraagt u aan bij Omgevingsdienst Haaglanden.
-
Ik heb een milieuvergunning/melding voor mijn bedrijf en wil iets wijzigen. Wat moet ik doen?
Wilt u iets wijzigen aan uw bedrijf? Dan kunt u een aanvraag of melding indienen via omgevingswet.overheid.nl. Voor milieuzaken gaat het om zogenoemde milieubelastende activiteiten. In het Omgevingsloket kiest u de activiteit die bij uw situatie past.
Controleer ook of uw wijziging leidt tot extra stikstofuitstoot. Denk bijvoorbeeld aan meer vrachtwagens die van en naar uw bedrijf rijden. Leidt de wijziging tot extra stikstofdepositie in een Natura 2000-gebied (meer dan 0,00 mol/ha/jaar)? Dan heeft u mogelijk ook een vergunning nodig voor de Natura 2000-activiteit. Deze vraagt u aan bij Omgevingsdienst Haaglanden.