Deel dit verhaal

Dit verhaal klinkt als een spannende actiescène uit een film of serie. Maar niets is minder waar. Want zo zag een middag eruit van een van onze bouwtoezichthouder bij OZHZ. We stellen u voor aan twee bouwtoezichthouders van OZHZ. Voor de privacy noemen we ze Koen en Robin.

Koen en Robin, jullie zijn beiden toezichthouder bij de bouw. Maar jullie doen niet precies hetzelfde werk. Hoe zit dat?

Koen: “Ja, dat klopt. Ik zit echt op de bouwtoezicht bij nieuwbouwprojecten. Dat betekent dat ik (on)uitgenodigd bij diverse bouwwerkzaamheden check of er volgens de vergunning en veiligheidsvoorschriften wordt gewerkt. Soms ben ik betrokken bij echt grote bouwwerken. Dat is dan erg indrukwekkend.”

Hij gaat verder: “Ik draag vanaf de start van een project mijn steentje bij. In een bestemmingsplan voor een bepaald gebied staat wat wel en niet mag. Ik zit echt op de uitvoering. Robin werkt ook in de bouw, maar behandelt vooral klachten en meldingen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vervuilde woningen en illegale bouw. Zo hebben we wel met verschillende wetgeving te maken.”

“Dat klopt”, aldus Robin. “Ik ben meer met de handhaving bezig bij al bestaande gebouwen. Zo handhaaf ik veel op het gebied van asbest, het sluiten van panden en meer sociale problemen.”

Je hebt bij een omgevingsdienst veel expertise onder één dak.

Als ik het zo hoor, kan ik mij voorstellen dat jullie veel samenwerken met andere instanties?

“Ja, ja ja.”, bevestigt Robin meteen. “Deze samenwerking is ontzettend belangrijk. Ik heb tijdens mijn werk te maken met mensen uit alle lagen van de bevolking. In bepaalde zaken neem ik de politie mee. Ik heb een heel groot netwerk, was soms goed uitkomt bij het uitvoeren van mijn werk.”

“Voor ons werk moet je uit het juiste hout gesneden zijn”, vult Koen aan. “Er zijn soms ook belangen. Bijvoorbeeld wanneer een woning gesloten moet worden. Dan staat daar misschien ook de eigenaar waaraan je netjes moet uitleggen dat we het toch gaan sluiten. Of als ik bijvoorbeeld een bouw stil moet leggen, omdat de aannemer er een potje van heeft gemaakt. Dan kan de mixer staan te draaien om het beton te leggen, maar dat gaat dan niet door. Je moet over deze situaties niet te veel wakker liggen.”

Jullie werken bij de omgevingsdienst. Waarom hebben jullie hiervoor gekozen?

Koen: “Ik heb hiervoor ruim tien jaar bij een gemeente gewerkt. Maar ik geloof zelf echt in de omgevingsdienst. Je hebt bij de omgevingsdienst veel expertise onder één dak. Wij hebben collega’s die verstand hebben van geluid, beschermde dieren, bodem en noem het maar op. Het is bij OZHZ daarom mogelijk om in de breedste zin van het woord kwaliteit te bieden. Weet ik of Koen het niet? Dan is er altijd wel iemand die het wel weet. En dan zijn het gewoon je eigen collega’s.”

“Eens.”, aldus Robin. “Ik maak soms wel eens gebruik van de expertise van mijn collega’s. Zoals met het slopen van een gebouw. Dan heb je soms te maken met beschermde diersoorten, zoals vleermuizen. Het is dan fijn dat ik gemakkelijk en snel kan schakelen met afdeling Groen.”

Bouwinspecteur aan het werk
Maar wat ik wel vaak hoor op feestjes, is dat ik een ambtenaar ben hè? Dus dan hoor je opmerkingen van: 'Werk jij überhaupt wel?'

Hadden jullie van te voren een vooroordeel over dit werk?

“Ik had zelf geen vooroordeel.”, vertelt Koen. “Maar wat ik wel vaak hoor op feestjes, is dat ik een ambtenaar ben hè? Dus dan hoor je opmerkingen van: ‘Werk jij überhaupt wel?’ Maar van zulke opmerkingen krijg ik juist energie. Dan laat ik wel even merken dat je als ambtenaar juist veel werk doet.”

Robin: “Ik heb zelf eigenlijk ook geen vooroordeel. Ik vind het werk heerlijk. Ik voel mij als een vis in het water.”