Transport van gevaarlijke stoffen

Bedrijven vervoeren dagelijks gevaarlijke stoffen van vuurwerk tot chemicaliën. Dit gebeurt per boot, vrachtwagen, trein, of per vliegtuig. Het vervoeren van gevaarlijke stoffen brengt risico’s met zich mee. Daarom moeten de vervoerders zich houden aan veiligheidseisen en zo nodig een ontheffing aanvragen.

Welke regels gelden voor het vervoer van gevaarlijke stoffen?

Voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen zijn er regels over:

  • vervoersmiddelen
  • verpakkingen
  • speciale diploma’s voor chauffeurs
  • vervoersdocumenten
  • etikettering van gevaarlijke stoffen.

Per vervoersmiddel gelden weer andere regels.

Route voor gevaarlijke stoffen

Woont of werkt u langs een route waar gevaarlijke stoffen vervoerd worden? De kans op een ongeluk tijdens het vervoeren van gevaarlijke stoffen is klein, maar er kan toch iets mis gaan. Daarom houden gemeenten in bouwplannen rekening met de risico’s. Zo wonen er bijvoorbeeld minder mensen in de risicovolle zones bij routes voor gevaarlijke stoffen. Bekijk met de onderstaande kaart de routes in uw omgeving.

Vraag een ontheffing aan voor transport van gevaarlijke stoffen

In uw aanvraag geeft u aan waarvoor u precies ontheffing vraagt, bijvoorbeeld voor welke locatie, stoffen, voorwaarden of voorschriften. Wij beoordelen vervolgens of u toch uw gevaarlijke stoffen mag en kan vervoeren.

Veelgestelde vragen

Meld een ongeval van vervoer van gevaarlijke stoffen zo snel mogelijk

Gaat er iets mis tijdens het vervoeren van een gevaarlijke stof? Dan moet u dit bij ons melden. Dit is belangrijk voor een veilige omgeving. Melden doet u via onze milieutelefoon: 0888 333 555 (dag en nacht, ook in het weekend).

Vragen?

Stel ze gerust.