Onveilig omgaan met een (lithium-ion) batterij is gevaarlijk. Hier kun je op letten.

U heeft nog maar een paar procent batterij op uw mobiele telefoon. Snel aan de oplader! Het liefste wel ’s nachts, zodat u de volgende dag gewoon weer met een volle batterij de dag door komt. Herkenbaar? Toch is het belangrijk om hier wel goed op te letten. In veel van dit soort apparaten zit namelijk een Lithium-ion batterij. En deze kan risico’s met zich mee brengen waar u in eerste instantie niet meteen aan denkt.

Wat is een Lithium-ion batterij?

Een Lithium-ion batterij of li-on batterij (of soms ook wel eens LIB genoemd) zijn lichtgewicht, oplaadbare batterijen of accu’s van bijvoorbeeld elektrische fietsen, smartphones, tablets, laptops, gereedschap en hoverboards. Ze worden dagelijks door miljoenen mensen gebruikt. In dit type batterij zit veel meer energie dan in een standaard penlite batterij en dat heeft veel voordelen. Maar helaas ook nadelen. Batterijen kunnen spontaan ontbranden of zelfs ontploffen. Daarnaast reageren ze ook heftig op water. Benieuwd waar de lithium-batterij allemaal in zit? Bekijk de uitgebreide lijst.

Zijn lithium batterijen gevaarlijk?

Bij normaal gebruik niet! Dus u hoeft zich niet meteen zorgen te maken. Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, er kortsluiting ontstaat, ze vallen of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen, kan brand ontstaan. Het bestrijden van zo’n brand is lastig, omdat Lithium-batterijen gevaarlijke stoffen bevat.

Wat te doen als een lithium batterij ontploft of in brand gaat? Bel 112!

Is de batterij vervormd, wordt de batterij abnormaal heet, smeult hij, komt er rook uit of staat de batterij in brand? Bel 112 en zet of leg het apparaat buiten. Lukt dit niet? Verlaat zelf de ruimte en ga naar buiten. Blus de batterij niet met water. De batterij kan daarop heftig reageren waarbij niet alleen brandbare gassen vrij komen, maar ook gassen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Heeft u vragen? Stel ze gerust!

Wilt u meer weten over de gassen die kunnen vrijkomen bij lithium-ion batterijen en wat dit betekent voor uw gezondheid? Neem dan contact op met Henk Saak van de Dienst Gezondheid en Jeugd Zuid-Holland Zuid (GGDZHZ) via 078 – 770 3369. Heeft u vragen over de batterijen en de brandveiligheid? Neem contact op met Evelien Witte van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) via 088 – 636 5859. Bij ons kunt u terecht als u meer wilt weten over lithium-ion batterijen en hoe het zit met de opslag bij bedrijven en de vergunning. Dit kan via 078 – 770 8585 of vul het contactformulier in.

Juist opladen speelt een belangrijke rol

Zorg ervoor dat uw apparaten, batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen. Bedek de opladers en batterijen daarom niet en leg uw telefoon niet onder een kussen. Kijk ook eens kritisch naar het hoesje van de telefoon. Kan de smartphone, uw laptop of tablet zijn warmte kwijt? Het juist opladen van de batterijen kan al veel problemen voorkomen. Met deze tips van Brandweer Nederland weet u waar u op moet letten bij het veilig opladen van batterijen.

10 tips om veilig op te laden

Ook het laten vallen van apparaten beschadigt de batterij

Lithium-ion batterijen kunnen niet zo goed tegen een stootje. Bij een valpartij van bijvoorbeeld uw mobiel of elektrische fiets kan de batterij al beschadigen. En dit kan er weer voor zorgen dat er brand ontstaat voor, tijdens of na het laden. Heeft u een apparaat met batterij laten vallen of is een apparaat omgevallen? Controleer altijd even of het apparaat nog goed werkt; ook tijdens het laden. Twijfelt u of de batterij nog wel goed is of niet? Laat het door een vakman beoordelen. Bijvoorbeeld de fietsenmaker of iemand van een telefoonwinkel.

Gooi afgedankte batterijen en accu’s nooit weg

Maar lever ze in bij de milieustraat in uw gemeente of bij een winkel die ook batterijen verkoopt.

Wat doet de overheid?

De zorgen over de massale opkomst en de gevaren van lithiumbatterijen spelen ook bij de overheid. Daarom hebben verschillende instanties de handen ineen geslagen en 2 hulpmiddelen geschreven. Deze werkdocumenten zijn een hulpmiddel voor verschillende organisaties en geven antwoord op diverse vragen over de veilige opslag van batterijen. OZHZ kan dit bijvoorbeeld gebruiken bij het verlenen van een vergunning of het document raadplegen tijdens een controle.