Plastic en evenementen

“Iemand nog een drankje?” Een populaire vraag tijdens een feestje of evenement. En iedereen kan zich de bergen plastic bekertjes zo voor de geest halen. Plastic is niet biologisch afbreekbaar en dus schadelijk voor onze leefomgeving. De Nederlandse overheid neemt maatregelen om plastic afval in het milieu te verminderen. Vanaf 1 januari 2024 is het niet meer toegestaan om wegwerpbakjes en wegwerpbekers te gebruiken bij evenementen.

Een organisator van een evenement heeft te maken met diverse regels. Ook met die voor het gebruik van wegwerpmateriaal. Deze producten worden wegwerpplastics of SUP’s (Single Use Plastics) genoemd. Afhankelijk van het type evenement gelden verschillende regels. De maatregelen komen voort uit de Sinlge-Use plastic richtlijn van de Europese Unie.

Wat zijn de regels?

Gesloten evenementen
Dit zijn evenementen op een locatie met een gesloten omheining. Bijvoorbeeld een evenement op een binnen locatie of (muziek)festivals op besloten terreinen.
Voor deze evenementen is hergebruik van plastic materialen de norm. Plastic bekers en bakjes moeten worden ingenomen en hergebruikt.

Hierbij kan gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld hardcups, recycletokens en een toeslag die in rekening wordt gebracht voor nieuwe bekers.

Open evenementen
Dit zijn evenementen zonder een omheining. Bijvoorbeeld open stadsevenementen zoals Koningsdag. Voor deze evenementen is hergebruik van plastic materialen de norm. Als dit niet mogelijk is, kan gebruik worden gemaakt van wegwerpplastic. Hiervoor moet toeslag in rekening gebracht worden. Ook moet er dan een ‘bring-your-own’ systeem zijn waarbij bezoekers hun zelf meegebrachte bekers en verpakkingen mogen gebruiken en alternatief zijn.

Uitzondering op verbod: hoogwaardige recycling
Wilt u bij een open evenement toch gebruik maken van wegwerpplastic? Dan geldt een beperkte uitzondering wanneer gebruik wordt gemaakt van een inzamelingsysteem voor hoogwaardige recycling.

Dit systeem houdt in dat de producten ingezameld worden om na recycling opnieuw gebruikt te worden als verpakkingsmateriaal. Hierbij dient het plastic in een monostroom verzamelt te worden (dus maar een plasticsoort bij elkaar) en heeft de organisator een meldingsplicht.
In 2024 geldt een minimum inzamelingspercentage van 75%. Dit percentage loopt elk jaar op tot 90% in 2027.

Welk type plastic is geschikt voor hoogwaardige recycling?
Op dit moment zijn PET en HDPE de enige plasticsoorten die geschikt zijn voor hoogwaardige recycling.

Veel gestelde vragen

Vragen?

Onze adviseurs denken graag met u mee over de mogelijkheden en oplossingen.