Wat te doen met elektronisch afval?

Een oude mobiel, kapotte föhn of oude wasmachine? Elektronisch afval, ook wel e-waste genoemd, zijn alle elektrische apparaten die worden weggegooid. Alles waar een batterij in zit, of een snoer aan hangt, valt onder elektronisch afval. Dit afval hoort alleen niet in uw normale afvalbak. Waarom niet? En waar kunt u het wel kwijt?

Elk jaar verdwijnt ontzettend veel elektronisch afval. In gewone afvalbakken, bedrijven verkopen het niet gecertificeerde verwerkers, en een aanzienlijk veel van opgeknapt elektronisch afval komt in het buitenland terecht om het daar te verkopen.

Elektronisch afval apart verzamelen

Al het elektronisch afval kan niet in de gewone afvalcontainer gegooid worden. Waarom niet?

  • De schadelijke stoffen in de elektronische apparaten worden dan niet veilig uit de apparaten verwijderd.
  • Bruikbare materialen worden dan niet uit de elektronische apparaten gehaald om ze te hergebruiken, zonde van alle grondstoffen.
  • Stoffen, zoals koper, kunststoffen en ijzer, worden dan niet veilig uit de elektronische apparaten gehaald, en ook weer gerecycled of opgeslagen.
Check via de Afvalscheidingswijzer waar uw afval wel heen moet

Heeft u zelf elektronisch afval in huis?

In de la ligt misschien nog een oude zaklamp, of in de bijkeuken staat nog steeds die kapotte stofzuiger. Zonde, want wanneer u deze apparaten wegbrengt om te recyclen, worden waardevolle grondstoffen behouden. Ga na waar er bij u in de buurt een afvalbrengstation of een milieustraat is. Hier kunt u onder meer elektrische apparaten wegbrengen.

U heeft twee opties om wat met e-waste te doen:

  • Optie 1: valt het apparaat nog te repareren? Dat scheelt u een nieuwe kopen. Voor hulp bij het repareren, kunt u kijken voor een repair café bij u in de buurt.
  • Optie 2: Kunt u onderdelen uit het apparaat nog hergebruiken? Haal deze er dan uit en breng de rest weg naar een wegbrengpunt voor e-waste. Hierna worden de materialen gerecycled.

Verwerkt u als bedrijf elektronisch afval?

Dit mag u niet zomaar doen. U heeft namelijk een Weeelabex-certificaat nodig. Zonder dit certificaat mag u geen elektronisch afval verwerken.