Een vetafscheider

Bent u horecaondernemer en grillt, frituurt of bakt u veel in olie en vet? Dan heeft u een vetafscheider nodig. Deze voorkomt dat het riool verstopt raakt. Wanneer heeft u er een nodig? En hoe houdt u ‘m schoon? We leggen het hieronder uit.

Een vetvangput, vetput of verafscheider. Het zijn verschillende namen, maar ze doen allemaal hetzelfde. Ze halen olie en vet uit het water, voordat het afvalwater het riool ingaat. Belangrijk, want het vet stolt. Hierdoor raakt het riool verstopt. Vervelend voor iedereen. Dat is te voorkomen.

Wanneer is een vetafscheider verplicht?

Bijna altijd. Als u eten bereidt bent u verplicht om een vetafscheider te hebben. Een vetafscheider is dus nodig als u, als bedrijf, vet vervuild afvalwater het riool in laat stromen.

Kleine vetafscheider
Bij sommige horecaondernemingen past of kan een grote vetafscheider niet in de grond. Het kan zijn dat een kleinere vetafscheider voldoende is. Zorg ervoor dat u goed kunt motiveren en aantonen dat de vetafscheider gelijkwaardig is aan een afscheider die voldoet aan de NEN 1825- 1 en 2. Een kleinere vetafscheider (<2 L/s) kan onder de gootsteen geplaatst worden. Belangrijk is dat deze gootsteen het enige punt is waar u afvalwater loost. Anders kan er via andere lozingspunten alsnog vet in het riool komen.

  • Welke gegevens moet u aanleveren bij het aanvragen van een kleine vetafscheider?

    – Waarom kunt u geen vetafscheider plaatsen die voldoet aan de NEN-EN 1825-1 en 2?;
    – Welke (kleinere) vetafscheider bent u van plan om te plaatsen? Bijvoorbeeld merk, type, afmetingen en overige technische specificaties van de te plaatsen vetafscheider;
    – De gegevens van de leverancier/installateur. En een berekening van de leverancier die de kan aantonen dat een kleiner vetafscheider voldoende werkt (bijv. een doorstroomproef);
    Capaciteit van de keuken;
    – Hoe wordt de kleinere vetafscheider beheerd en onderhouden? Welk bedrijf komt het legen en hoe vaak zal het worden geleegd?
    – Een plattegrond waarop aangegeven staat waar de kleinere vetafscheider wordt geplaatst. Voorzien van de lozingspunten waarop het vethoudend afvalwater geloosd wordt;
    – Een menukaart met de etenswaren die bereid worden;
    – De gegevens over hoe en waarom de kleinere vetafscheider hetzelfde resultaat geeft als een vetafscheider die voldoet aan NEN-EN 1825-1 en 2 en CE-markering.

Maatwerk
Ook is er maatwerk mogelijk bij kleine horecaondernemingen. Dit geldt voor kleine horecaondernemingen die weinig vethoudende producten maken en verkopen Dit komt bij enkele gevallen voor. Bijvoorbeeld bij broodjeszaken die enkel afbakken en/of opwarmen. Bij een maatwerkvoorschrift is de capaciteitsberekening heel erg belangrijk. Zorg ervoor dat een capaciteitsberekening niet ontbreekt bij het aanvragen van maatwerkvoorschriften. Je vraagt maatwerk aan bij het Omgevingsloket (let op: er worden hierbij leges geheven).

  • Welke gegevens moet u aanleveren om maatwerk aan te vragen?

    – Op welke manier bereidt u voedsel? Denk hierbij aan: bakken/braden, frituren, grillen, (af)bakken in een oven of slechts opwarmen van voorgefabriceerde voedingsmiddelen;
    – Een menukaart met de etenswaren die bereid worden;
    – Hoeveel olie en vet gebruikt u per week? (in kilogram en/of liters per week);
    – Hoe voorkomt u dat er vet wordt geloosd op het riool? Op welke manier maakt u schoon?;
    – Hoe worden gebruikt olie en vet afgevoerd?
    – Is er ter plaatse gelegenheid om te eten? Zo ja, hoeveel plaatsen?
    – Maakt u alleen gebruik van wegwerpservies?
    – Wordt er bijvoorbeeld bakpapier (in de oven) of aluminiumfolie (in de grill) gebruikt om vet op te vangen?
    – Bevinden zich in de keukenvloer een of meer schrobputjes?
    – Plattegrondtekening met:

    • De bestemming van de te onderscheiden ruimten van de inrichting, zoals verkoopruimte, horecagedeelte, keuken enz.;
    • Plaats van apparatuur, zoals koeltoonbank, fornuis, oven, frituur;
    • De ligging van de bedrijfsriolering en de plaats van de lozingspunten, zoals het aanrecht met spoel- en wasbakkenbakken, vaatwasmachine, afvoerputjes in vloeren;
    • Eventuele mobiele vetafscheider(s) niet conform NEN-EN 1825 ten behoeve van spoel- en wasbakken.

Hoe houdt u 'm schoon?

Het is belangrijk om de vetafscheider maandelijks te (laten) legen, reinigen en weer met schoon water te vullen. Het wisselt per vetafscheider hoe dit precies werkt; er zijn verschillende typen. Het advies is altijd om dit uit te laten voeren door een bedrijf die hierin gespecialiseerd is. Het is een vies klusje, stinkt enorm en vet komt overal. Dat is ook bij kleine afscheiders zo. Grote vetafscheiders in de grond kan je niet zelf legen.

Controle van uw pand

De OZHZ-inspecteurs controleren regelmatig bij horecaondernemers de vetafscheider. Zij controleren of er een vetput is en of deze goed schoon gehouden wordt. Is dat niet zo? Dan gaan we met u in gesprek over wat u er van u verwacht wordt. Gaat u er niet mee aan de slag, dan kunnen wij handhaving inzetten en sancties opleggen. Wij verwachten uiteraard dat dat niet nodig is. Dat u net als ons, uw gasten en omwonenden graag een goed functionerend riool wilt. Daarnaast controleren wij ook of alles administratief in orde is. Hiervoor is het belangrijk dat de laatste 3 ledigingsbonnen van de vetafscheider bewaard en kunt laten zien. Op deze bonnen moet de vetlaag in cm worden weergegeven. Dit wordt meestal aangeduid met <15 cm of >15 cm.

Vragen?

Twijfelt u of een vetafscheider voor u verplicht is? Weet u niet precies wat de eisen zijn? Wij beantwoorden uw vragen graag.

Stel uw vraag