Een vetafscheider

Tosti’s bakken, ribbetjes grillen of lekker de frituur aan. Bent u horecaondernemer en grillt, frituurt of bakt u veel in olie en vet? Dan heeft u waarschijnlijk een vetafscheider of vetput nodig. Of heeft u er al een. Deze voorkomt dat het riool verstopt raakt. Wanneer heeft u er een nodig? Hoe houdt u ‘m schoon?

Een vetvangput, vetput of verafscheider. Het zijn verschillende namen, maar ze doen allemaal hetzelfde. Ze halen olie en vet uit het water, voordat het afvalwater het riool ingaat. Belangrijk, want het vet stolt, waardoor het riool verstopt raakt. Vervelend voor iedereen. Dat is te voorkomen.

Wanneer is een vetafscheider verplicht?

Bijna altijd. Als u eten bereidt en alles wat daarbij komt kijken uitvoert, zoals schoonmaken, afwassen, vloer schrobben. Een vetafscheider is dus nodig als u als bedrijf met vet vervuild afvalwater het riool in laat stromen.

Hoe houdt u ‘m schoon?

Het is belangrijk om de vetafscheider maandelijks te (laten) legen, reinigen en weer met schoon water te vullen. Het wisselt per vetafscheider hoe dit precies werkt; er zijn verschillende typen. Het advies is altijd om dit uit te laten voeren door een bedrijf die hierin gespecialiseerd is. Het is een vies klusje, stinkt enorm en vet komt overal. Dat is ook bij kleine afscheiders zo. Grote vetafscheiders in de grond kan je niet zelf legen.

Controle van uw pand

De OZHZ-inspecteurs controleren regelmatig bij horecaondernemers of ze een vetput hebben en of deze goed schoon is. Is dat niet zo? Dan gaan we met u in gesprek over wat u precies verplicht bent. Gaat u er niet mee aan de slag, dan kunnen wij handhaving inzetten en sancties opleggen. Wij verwachten uiteraard dat dat niet nodig is en dat u net als ons en uw gasten graag een goed functionerend riool wilt.

Vragen?

Twijfelt u of een vetafscheider voor u verplicht is? Weet u niet precies wat de eisen zijn? Wij beantwoorden uw vragen graag.

Stel uw vraag