Stagiaire Marielle aan het woord!

Mariëlle studeert Milieukunde. Een aantal jaren geleden, is ze voor een schoolopdracht bij OZHZ terechtgekomen. Toen wist ze het al: ik wil hier stage lopen! En dat heeft ze gedaan. Ze omschrijft haar stage in twee woorden: “Leuk en leerzaam.”Maar waarom dan? We vragen het haar!

Waarom was je stage leuk en leerzaam?

Ze begint met ‘leuk’: “Het is gewoon een hele fijne werkplek. Er hangt een hele fijne werksfeer. Iedereen is aardig en bereid om je te helpen.” En zo komen we op het punt ‘leerzaam’: “Doordat iedereen graag wil helpen, leer je veel! Zowel theoretische kennis als praktijkervaringen.”

Heb je daar een voorbeeld van?

“Tijdens mijn stage heb ik gewerkt aan mijn eigen onderzoek over de (mogelijke) rol van de omgevingsdienst en gemeente bij het verduurzamen van de scholenbranche in de Alblasserwaard, Hoeksche Waard en Drechtsteden. Hierdoor heb ik veel geleerd over de milieuwetgeving, milieubeleid, rolverdeling bij verduurzamen van scholen en welke taken OZHZ op zich neemt.”

En de praktijkervaringen?

“Ik heb meegewerkt aan een pilot om scholen in Drechtsteden te verduurzamen. Hierbij heb ik samengewerkt met externe partijen. Ook liep ik mee met collega’s van team duurzaamheid om meer te leren over de werkzaamheden. Zo zie je hoe het er echt aan toegaat!”

En wat is het allerleukste dat je hebt gedaan?

Hiervoor gaan we helemaal terug naar Mariëlle haar allereerste dag: “Ik mocht met mijn stagebegeleider mee naar de Kinderklimaattop in Dordrecht. Ik zat samen met mijn stagebegeleider in een jurypanel. Kinderen hadden filmpjes gemaakt over duurzaamheid en klimaat. Wij mochten onze mening hierover geven. Dit was echt heel erg leuk!” Mariëlle benoemt dat er een filmpje is gemaakt over deze dag. “Tot 0:48 kom ik een aantal keer in beeld.” Over filmpjes gesproken: “Ik vond het ook echt super leuk om de video over stagiaires bij OZHZ te maken.”

En hoe ziet een dag er ongeveer uit?

Hier moet Mariëlle even over nadenken: “Mijn dagen zien er eigenlijk elke dag anders uit. Geen dag is hetzelfde. Ik werk vooral aan mijn onderzoek, de pilot verduurzaming en ik loop mee met mijn duurzaamheidscollega’s.”

De laatste vraag. Heb je nog een tip voor de aankomende stagiaires?

“Ik heb er zelfs twee”, zegt Mariëlle. “Tip 1 is: neem het initiatief om bij andere afdelingen een keer mee te lopen, zodat je de gehele organisatie leert kennen. Mijn gesprekken met mensen van andere afdelingen vond ik heel erg interessant en ik heb daar veel van geleerd.” Ze gaat door naar tip 2: “Durf vragen te stellen! Ook aan mensen buiten je afdeling. Iedereen bij OZHZ is bereid om je verder te helpen als je ergens niet uitkomt.”