Het programma in een notendop

In januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. De focus ligt in 2024 daarom op nazorg. We monitoren, grijpen in waar nodig én borgen veranderingen in onze organisatie. Wat houdt dit in?

  • Doorontwikkelen van de VTH-taakuitvoering;
  • Ervaringen met de Omgevingswet delen en processen optimaliseren vanuit het regiobrede project Omgevingswet Zuid-Holland Zuid;
  • Evalueren van werkafspraken met opdrachtgevers. Als het nodig is, passen we deze aan;
  • Voorlichting aan bedrijven/adviesbureaus en collega’s helpen met vragen over de Omgevingswet (eerste hulp bij Omgevingswet).

Storymap
Wat is er veranderd in de milieuthema’s met de komst van de Omgevingswet? Bekijk de veranderingen per thema in deze storymap.

Praktische handvatten voor milieuthema's binnen het omgevingsplan

“Wat mag of moet ik opnemen in mijn omgevingsplan?” Op die vragen krijgen gemeenteambtenaren antwoord met de handreiking ‘Milieu en bouwen in het omgevingsplan’. Een document vol aandachtspunten en praktische handvatten voor beleidsmedewerkers, milieuspecialisten, gemeenteraadsleden en wethouders.

Uitgebreide handreiking

Een eerdere versie ging in op de thema’s geur, geluid, externe veiligheid, bodem en bouwen. Deze nieuwe handreiking is uitgebreid met twee thema’s: lichthinder en duurzaamheid. Daarmee is de titel ook gewijzigd.

De handreiking is samen met Omgevingsdienst Midden – en West-Brabant opgesteld en wordt gebruikt om snel inzicht te krijgen in een bepaald milieuthema. Maar ook als naslagwerk. De handreiking is een levend document. In 2024 actualiseerden we de handreiking en voegden we nieuwe hoofdstukken toe. Deze derde versie schreven we nadat de Omgevingswet in werking trad. We voerden een aantal correcties en wijzigingen in de regelgeving door.

Download de handreiking