Het programma in een notendop

In januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. De focus ligt in 2024 daarom op nazorg. We monitoren, grijpen in waar nodig én borgen veranderingen in onze organisatie. Wat houdt dit in?

  • Doorontwikkelen van de VTH-taakuitvoering;
  • Ervaringen met de Omgevingswet delen en processen optimaliseren vanuit het regiobrede project Omgevingswet Zuid-Holland Zuid;
  • Evalueren van werkafspraken met opdrachtgevers. Als het nodig is, passen we deze aan;
  • Voorlichting aan bedrijven/adviesbureaus en collega’s helpen met vragen over de Omgevingswet (eerste hulp bij Omgevingswet).

Storymap
Wat is er veranderd in de milieuthema’s met de komst van de Omgevingswet? Bekijk de veranderingen per thema in deze storymap.

1 jaar Omgevingswet: we maken de balans op

We zijn inmiddels meer dan een jaar onderweg sinds de invoering van de Omgevingswet! En dus veel ervaringen, samenwerkingen en vragen rijker; en wie weet illusies armer!? Hoe hangt de vlag er nu eigenlijk bij? We vroegen het collega’s vanuit verschillende units: toezichthouders, vergunningverleners, adviseurs en programmaleden.

De rode draad: werken met de Omgevingswet is best een zoektocht
De rode draad uit die gesprekken luidt als volgt: werken met de omgevingswet is toch nog wel een zoektocht. Net als je denkt dat iets helder is, dan blijkt het toch anders te zijn dan gedacht. En daarom lijkt het bundelen van de krachten binnen toezicht, vergunningen, juridische zaken en advies meer dan ooit nodig om tot een antwoord te komen.

Nieuwsgierig? Lees dan het volledige artikel!

Lees het volledige artikel

Samenwerken aan een sterke regio

Hoe zorgen we er samen voor dat vergunningen, adviezen en projecten in onze leefomgeving soepel verlopen? Eind maart kwamen vertegenwoordigers van gemeenten, provincie, waterschappen, de GGD, VRZHZ en OZHZ bijeen in het kader van de Omgevingswet Zuid-Holland Zuid. Thema van de dag: samenwerken in de keten.

In gesprek over hoe het beter kan

Tijdens de bijeenkomst gingen de deelnemers in kleine groepen met elkaar in gesprek. De centrale vraag: hoe kunnen we nog beter samenwerken? Er werd gesproken over wanneer je advies vraagt, wat je meestuurt in zo’n verzoek en hoe je elkaar zo goed mogelijk informeert. Er was ruimte voor het delen van ervaringen, maar ook voor het bespreken van knelpunten.

SWF als handig hulpmiddel

Een belangrijk gespreksonderwerp was de samenwerkingsfunctionaliteit (SWF) – een digitaal hulpmiddel om adviesverzoeken overzichtelijk en goed te regelen. Alle aanwezigen waren het erover eens: de SWF werkt prettig en draagt echt bij aan betere samenwerking. Toch blijft het een uitdaging om alle stappen in het proces binnen de gestelde termijnen af te ronden. Efficiëntie én realisme zijn daarbij sleutelwoorden.

Aandachtspunten voor de toekomst

Er kwamen ook onderwerpen naar voren die nog verder uitgewerkt moeten worden. Denk aan:

  • Wanneer en hoe betrek je partners zoals de GGD bij een adviesvraag?
  • Duidelijk afspreken wie de adviesvrager is en wie de adviesgever.
  • Het belang benadrukken van het vooraf goed in kaart brengen van alle benodigde activiteiten.
  • Zorgvuldige codering van adviesverzoeken, zodat er geen misverstanden ontstaan.

Meer dan alleen kennis delen

De bijeenkomst werd als zeer waardevol ervaren. Niet alleen vanwege de inhoud, maar ook omdat het een kans was om elkaar (weer) te ontmoeten en het netwerk te versterken. En juist dat persoonlijke contact blijkt van grote waarde: het maakt de samenwerking soepeler, sneller en prettiger voor iedereen.

Praktische handvatten voor milieuthema's binnen het omgevingsplan

“Wat mag of moet ik opnemen in mijn omgevingsplan?” Op die vragen krijgen gemeenteambtenaren antwoord met de handreiking ‘Milieu en bouwen in het omgevingsplan’. Een document vol aandachtspunten en praktische handvatten voor beleidsmedewerkers, milieuspecialisten, gemeenteraadsleden en wethouders.

Uitgebreide handreiking

Een eerdere versie ging in op de thema’s geur, geluid, externe veiligheid, bodem en bouwen. Deze nieuwe handreiking is uitgebreid met twee thema’s: lichthinder en duurzaamheid. Daarmee is de titel ook gewijzigd.

De handreiking is samen met Omgevingsdienst Midden – en West-Brabant opgesteld en wordt gebruikt om snel inzicht te krijgen in een bepaald milieuthema. Maar ook als naslagwerk. De handreiking is een levend document. In 2024 actualiseerden we de handreiking en voegden we nieuwe hoofdstukken toe. Deze derde versie schreven we nadat de Omgevingswet in werking trad. We voerden een aantal correcties en wijzigingen in de regelgeving door.

Download de handreiking