Het programma in een notendop

In januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. De focus ligt in 2024 daarom op nazorg. We monitoren, grijpen in waar nodig én borgen veranderingen in onze organisatie. Wat houdt dit in?

  • Doorontwikkelen van de VTH-taakuitvoering;
  • Ervaringen met de Omgevingswet delen en processen optimaliseren vanuit het regiobrede project Omgevingswet Zuid-Holland Zuid;
  • Evalueren van werkafspraken met opdrachtgevers. Als het nodig is, passen we deze aan;
  • Voorlichting aan bedrijven/adviesbureaus en collega’s helpen met vragen over de Omgevingswet (eerste hulp bij Omgevingswet).

Storymap
Wat is er veranderd in de milieuthema’s met de komst van de Omgevingswet? Bekijk de veranderingen per thema in deze storymap.

Eerste hulp bij Omgevingswet

Tegelijk met de komst van de Omgevingswet zetten we intern een EHBO-team op: eerste hulp bij Omgevingswet. Dit team biedt hulp aan collega’s die met een vraagstuk zitten en er niet helemaal uitkomen. Het EHBO-team bestaat uit medewerkers van verschillende afdelingen, denk aan vergunningverleners, juristen óf integraal adviseurs.

Zij komen wekelijks bij elkaar en bespreken de ingebrachte vraagstukken. Van werkprocessen tot inhoudelijke vraagstukken en complexe vergunningen tot een vergunning die als maatwerk behandelt moet worden. Het team stelde ook een werkinstructie op voor verzoeken die (telefonisch) binnenkomen en welke collega deze het beste kan oppakken. EHBO dus!

Een geslaagde bedrijvenavond over de Omgevingswet

Eind augustus organiseerde het Programmateam Omgevingswet een bedrijvenavond voor het MKB in onze regio. De avond stond in het teken van de Omgevingswet en de veranderingen voor het aspect milieu. Want dat zijn er nogal wat! Met welke wetgeving hebben bedrijven nu te maken? Bent u alleen vergunningplichtig, of zijn er meld- en informatieplichten bijgekomen voor uw milieubelastende activiteiten? Hoe dient u een aanvraag of een melding in?

Een inspirerend programma; álles over de Omgevingswet
Op bovenstaande vragen speelden we in door een inspirerend programma. Na een openingswoord van de directeur van OZHZ, met daarin de oproep om als overheid en bedrijven elkaar op te zoeken en in gesprek te blijven, startten we de avond met het inhoudelijke deel. We doken in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) om te zien welke milieubelastende activiteiten door het Rijk zijn aangewezen. Een bedrijf met een IPPC-installatie of andere milieubelastende installatie (AMI)? Dan blijven (bijna) alle activiteiten vergunningplichtig. Heeft u geen installatie? Dan kan er bij uw bedrijf een lappendeken ontstaan van verschillende vergunningplichten en meldplichten.

Het nieuwe Omgevingsloket
Er was ook aandacht voor het nieuwe Omgevingsloket. Zoals het indienen van een melding en het indienen van een aanvraag. De belangrijkste boodschap: het DSO is nog niet af en op sommige punten nog niet volledig. Het is dus belangrijk om als bedrijf ook naar het Bal te kijken om te zien aan welke plichten u moet voldoen. En we benadrukten: stel vragen als u er niet uitkomt! Wij kunnen als overheid niet meer in de achterkant van het Omgevingsloket, maar we kunnen een bedrijf wel op weg helpen om de juiste activiteit te melden of aan te vragen.

Blijf in gesprek
De Omgevingswet bracht veel vraagstukken met zich mee en van ‘eenvoudig beter’ is voor veel onderdelen nog geen sprake. Dit geldt voor zowel de overheid als voor bedrijven. Daarom is het belangrijk om elkaar op te blijven zoeken en in gesprek te gaan.

Storymap 'Veranderingen in Milieuthema's door de Omgevingswet'

Eerder ontwikkelden we de storymap. Dit digitale document beschrijft alle veranderingen in de milieuthema’s door de invoering van de Omgevingswet, die per 1 januari 2024 inging. Zo informeren we de gemeenten over de belangrijkste wijzigingen.

Belangrijkste wijzigingen en nieuwe wettelijke verplichtingen
Door de komst van de Omgevingswet is voor veel milieuthema’s, onder andere voor geluid en externe veiligheid, veel veranderd. In de storymap is per milieuthema een samenvatting van de belangrijkste wijzigingen en de nieuwe wettelijke verplichtingen opgenomen. Ook namen we voor bijna elk thema een link op naar een verdiepingsdocument. In de verdiepingsdocumenten lichtten we de wijzingen en nieuwe wettelijke verplichtingen verder toe.

Een dynamisch document
De storymap is een dynamisch document en wordt continu bijgewerkt met nieuwe informatie. Alle wijzigingen die wij doorvoeren zijn direct zichtbaar voor de lezer. Een nieuwe link sturen na elke wijziging hoeft dus niet.

Themabijeenkomst Milieu in het Omgevingsplan

Op 18 april organiseerde de programmamanager Omgevingswet van Dordrecht een themabijeenkomst over milieu in het Omgevingsplan. Het doel van deze bijeenkomst? Kennis delen over de onderwerpen geluid en externe veiligheid in het Omgevingsplan voor collega’s van de gemeenten. Het samenwerken in de regio bij beleidsvoorbereiding op de milieuthema’s in het Omgevingsplan stond ook centraal.

Uitleg over het thema geluid
Wat is geluid nu precies? En wat doet dit met een mens? Wat zijn de verschillen tussen het toetsen aan de Wet geluidhinder/de Wet milieubeheer en het toetsen aan de Omgevingswet? Dát vertelde een collega uitbereid. Wat deze wijzigingen betekenen voor plannen en projecten als gemeente en waar je naar kunt kijken als je het geluid voor een nieuwe woonwijk beoordeelt, kwam ook aan bod. Maar ook welke beleidskeuzes gemeenten moeten maken in het Omgevingsplan.

Wil je meer weten over geluid en het Omgevingsplan? Bekijk ook de storymap Geluid in het Omgevingsplan (arcgis.com)

Uitleg over het thema externe veiligheid
Wat zijn de meest impactvolle veranderingen op het gebied van externe veiligheid? Niet alleen in het omgevingsplan moeten een hoop keuzes gemaakt worden voor externe veiligheid, maar ook in de Omgevingsvisie. Door ervaringen te delen werd heel duidelijk dat er voor omgevingsveiligheid lastige afwegingen gemaakt moeten worden. En als je een keuze hebt gemaakt, er toch extra problemen op kunnen duiken, zoals een ondergrondse buisleiding in een gebied waar je als gemeente nét geen risicovolle activiteiten wil. De gemeente is aan zet om al die keuzes zelf te maken en moet er rekening mee houden dat deze keuzes grote impact op andere milieuthema’s kan hebben.

Wil je meer weten over externe veiligheid? Bekijk de storymap Omgevingsveiligheid.

Samenwerken in de regio
Door verschillende regels in de omgevingsplannen kan er bij het ene bedrijf wel gehandhaafd worden en bij het andere bedrijf niet. Terwijl omwonenden van beide bedrijven overlast ervaren. Hoe leg je dat uit aan de omgeving? Aan de hand van de presentaties werd duidelijk dat je veel kennis nodig hebt voor de milieuonderwerpen in het Omgevingsplan. Het omgevingsplan aanpassen is dus zeker een uitdaging. Het kan veel helpen om te leren van de ervaringen van andere gemeenten en de ervaringen uit te wisselen.

Praktische handvatten voor milieuthema's binnen het omgevingsplan

“Wat mag of moet ik opnemen in mijn omgevingsplan?” Op die vragen krijgen gemeenteambtenaren antwoord met de handreiking ‘Milieu en bouwen in het omgevingsplan’. Een document vol aandachtspunten en praktische handvatten voor beleidsmedewerkers, milieuspecialisten, gemeenteraadsleden en wethouders.

Zeer uitgebreide handreiking

Een eerdere versie ging in op de thema’s geur en geluid. Deze nieuwe handreiking is flink uitgebreid naar maar liefst zeven thema’s:

  1. Geluid door activiteiten (denk aan evenementen, windmolens)
  2. Geluid door verkeer en industrie
  3. Trillingen
  4. Geur
  5. Externe veiligheid (denk aan brand en explosies)
  6. Bodem
  7. Bouwen

De handreiking is digitaal verspreid in de regio én de rest van Nederland. We kregen veel positieve reacties en veel verzoeken uit de regio en daarbuiten voor extra exemplaren. Zo wordt de handreiking gebruikt om snel inzicht te krijgen in een bepaald milieuthema. Maar ook als naslagwerk. De handreiking is een levend document. Als het nodig is, breiden we het uit of krijgt het een update.

Download de handreiking