Op naar een circulaire samenleving

Een circulaire samenleving. Dat klinkt als een mooi doel. Maar hoe doe je dat? Is het realistisch? En wat is dan een circulaire samenleving? Hannah Bruinink, adviseur Duurzaamheid bij OZHZ, vertelt meer over de circulaire agenda, het doel en waar we nu staan. Hannah: “We zetten onder andere samen met de gemeenten en de provincie al mooie stappen. En dat smaakt naar meer!”

Van circulaire agenda naar circulair actieplan 2025

“3 jaar geleden begonnen we in onze regio met kennisdeling over circulaire economie. Vanuit daar is ook onze circulaire agenda gestart, waarbij wij aangeven wat we kunnen betekenen in de samenwerking in onze regio. Vanaf 2025 noemen we het trouwens ons actieplan in plaats van agenda. Dit omdat we vooral met elkaar aan de slag willen. En dat is zeker nodig, omdat onder andere de biodiversiteit achteruit gaat en onze grondstoffen opraken”, aldus Hannah.

Hoe ziet het project er precies uit?

Hannah vervolgt: “Binnen dit project richten we ons vanuit OZHZ volledig op de circulaire economie. Daarbij gaan we uit van vier pijlers: VTH, Data, Overheid en bedrijven. Deze vier pijlers hebben elke hun eigen insteek, maar zijn nauw met elkaar verbonden en hebben zelfs overlap. Onder overheid valt bijvoorbeeld de regionale krachtenbundeling Circulaire Economie (CE) die sinds januari 2025 van start is. Data is onze LMA-data die we inzetten om afvalstromen in kaart te brengen per gemeente of bedrijventerrein. Vanuit daar kunnen gemeenten, in samenwerking met ons, aan de slag met bedrijven om te zorgen dat grote stromen in de regio opnieuw ingezet worden.”

Samenwerking is de sleutel

“Doormiddel van samenwerken, kunnen we meer stappen tegelijk zetten. Samen kunnen we het verschil maken! Daarom hebben we er als regio voor gekozen om de krachten te bundelen. Om vraagstukken die bij elke gemeente spelen regionaal op te pakken. Denk aan vraagstukken die bij iedere gemeente spelen. Bijvoorbeeld een meetinstrument dat regionaal ingezet wordt bij een bouwuitvraag van een gemeente. We creëren een overzicht van alle circulaire bedrijven in de regio, zodat we vervolgens een gericht aanbod voor de ondernemers kunnen opzetten. Welke sectoren zijn al ver? Die hebben andere programma’s nodig dan de sectoren die nog eerste stappen moeten zetten.”

Wie zijn er allemaal bij betrokken?

“We werken veel samen met alle 10 de gemeenten uit de regio Zuid-Holland Zuid en de provincie Zuid-Holland. Daarnaast werken we ook samen met de omgevingsdiensten uit Zuid-Holland en Omgevingsdienst NL. Uiteraard werken we ook veel samen met ondernemers. We willen namelijk zowel gemeenten als ondernemers ondersteunen in de transitie naar een circulaire samenleving.”

Werken als een vliegwiel

“Met alle stappen die we zetten, versterken gemeenten de regionale economie. We werken ook aan regionaal circulair beleid. Als we dat hebben staan, weten we waar we het met elkaar voor doen en kunnen gemeenten intern hun inzet borgen. En hoe tof is het dat we straks als regio ook onze eigen doelen hebben staan?! Ik ben trots op de inzet en samenwerking met alle gemeenten, we zetten mooie stappen en iedereen levert input. Dit gaat werken als vliegwiel”, sluit Hannah glimlachend af.