Column: Gefeliciteerd met onszelf!

Paul Wijnhoven, Facilitair Medewerker bij OZHZ. Hij heet mensen welkom, beheert, poetst, repareert en maakt dingen. En hij is gelegenheidscolumnist! Soms voor het AD, maar nu speciaal voor OZHZ 10 jaar.

Waar blijft de tijd en waar gaan we naar toe? In 2021 bestaat OZHZ 10 jaar! Dat is wel een felicitatie waard dacht ik zo. En wat doet men bij speciale gelegenheden? Juist ja, je geeft een Glossy uit. Uiteraard wel op gecertificeerd keurmerk papier want ja, je bent tenslotte de Omgevingsdienst. Zelf had ik liever dat het op ouwel was gedrukt, kon je het na het lezen nog opeten ook. Maar dat doet niets af aan het feit dat deze Glossy een limited edition is, nog net niet genummerd.

Ik ga er van uit dat dit blad ook uitermate handig is om aan familie en vage kennissen uit te kunnen leggen waar je nou eigenlijk precies werkt. Ik bemerk te vaak vragende gezichten als ik zeg dat ik bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid werk. Ik hoor dan meestal: ‘Huh?’ en als ik zeg ‘de vroegere milieudienst’ zie ik weer blikken van herkenning. Blijkbaar is onze naam nog niet echt overal geland, maar wellicht kunnen we dit blad ook huis aan huis gaan verspreiden in ons werkgebied, samen met de folders van de Wibra en de Trekpleister. Zo kan de burger en het bedrijfsleven kennis maken met ons brede werk, inspecteurs, vergunningverleners, enz. Wel volledig recyclebaar uiteraard.

Maar goed. Terugkomend op 10 jaar. Wat kan er veranderen in zoveel jaar tijd?! Wat in ieder geval níet veranderd is, is het ‘warme bad’ dat veel nieuwe collega’s ervaren en het ‘menselijke’ aspect onderling. Laten we dit vooral koesteren. En wat zullen we in 2031 kunnen zeggen over ons werk? Hebben we dan een wagenpark op waterstof of misschien op kernfusie, nog steeds lekkere koffie, superleuke collega’s bij de receptie en nog steeds een haperende voordeur?

Ik verwacht dat vergunningen sneller en doorzichtiger worden behandeld en dat de aanvrager via de OZHZ-app het hele proces kan volgen. Het kantoor zal meer gebruikt worden als loungekantoor a la Google met veel ruimte voor ontspanning zoals powernapcabines enzo. Onze adviezen passen we gelijk virtueel toe op de locatie en bekijk je met je VR-bril. En hoe gaat het toezicht straks? We laten even een drone op. Of doen we dat al lang?

Maar dat zien we dan wel weer, laten we ons nu focussen op het heden en ons met verve blijven inzetten voor onze missie: wonen en werken in een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving. Nogmaals gefeliciteerd met onszelf, hiep hiep hoera ! Enne…bij een feestje hoort gebak toch? Ik zit er al helemaal klaar voor.