Waarom circulaire economie?
In Nederland hebben we het grondstoffenakkoord. Met dit akkoord willen in 2030 als Nederlandse economie 50% circulair zijn en in 2050 volledig. Maar wat is circulaire economie eigenlijk? Wat doet Europa op het gebied van circulariteit en wat doen wij in onze regio?
Wat houdt circulaire economie eigenlijk in?
Helemaal geen afval meer, kunt u zich dat voorstellen? Dit is wel het uitgangspunt van circulaire economie. Nu kopen we een product, we gebruiken het en gooien het vervolgens weer weg. Hierdoor gebruiken we onnodig grondstoffen en produceren we veel afval. We gebruiken meer grondstoffen dan de aarde heeft. Een oplossing hiervoor is circulaire economie. Circulaire economie is een economie waarin geen afval bestaat en materialen steeds opnieuw gebruikt kunnen worden. Binnen de circulaire economie gaan we uit van 4 punten:
- Het minder gebruik van grondstoffen (reduse / re-use)
- Grondstoffen zo’n lang mogelijke levensduur geven (repair, remanufacture)
- Het inzetten van alternatieven (uit de natuur)
- Op zo’n hoog mogelijk kwaliteit materialen recyclen (recycle)
Meer wetgeving vanuit Europa
Ook Europa komt met steeds meer wetten en regels om circulaire economie aan te moedigen:
- Het CMP (circulair materialen plan). Dit is de opvolger van het Landelijk Afvalbeheerplan en moet vanaf eind 2025 gelden. Dit plan gaat uit van grondstoffen in plaats van afval.
- De corporate sustainibility reportive directive (CSRD). Ondernemers moeten gaan rapporteren over de impact van hun bedrijf op het milieu. De verwachting is dat vanaf 2028 alle bedrijven moeten rapporteren. Ook wijzelf als overheid. Het vervolg op deze wet is de CSDDD. Meer informatie daarover volgt.
- Circulaire Economie-wet (CE-wet). Het doel van de CE-wet is een economie waarin grondstoffen zuinig, doelmatig en veilig gebruikt worden. In de wet staan voorwaarden met als doel om duurzaam grondstoffengebruik te onderstrepen.
- Ecodesign (recht op reparatie). In deze wet staat onder andere dat een product zo ontworpen moet worden dat het gerepareerd kan worden. In Europa is deze wet al goedgekeurd. In Nederland moet het uiteindelijk uiterlijk in juli 2026 doorgevoerd worden.
Wat doen wij zelf in Zuid-Holland Zuid?
Samen met de 10 gemeenten binnen de regio Zuid-Holland Zuid hebben we onze krachten gebundeld. We werken nu de volgende vijf punten gericht op ondernemers uit:
- We maken een overzicht van alle ondernemers in de regio die al veel doen met circulariteit. Inclusief ondernemers die potentie hebben om een meer aan circulaire economie te doen. Hierdoor krijgen we bijvoorbeeld inzicht waar ondernemers tegenaan lopen, wie circulariteit hoog in het vaandel hebben staan of wie nog wat hulp kan gebruiken.
- We brengen in kaart hoe de maritieme keten eruit ziet en wat dat vervolgens betekend voor onze regio. Welke bedrijven uit de keten zitten hier en waar zitten hun toelevanciers en afnemers? Kunnen we lokaal ketens sluiten of willen we hiervoor specifieke bedrijven naar onze regio trekken. Het gaat hierbij om ruimte voor deze bedrijven en het sluiten van lokale ketens om de circulaire economie te bevorderen
- In de provincie Zuid-Holland is een circulair loket geopend. Dit loket is er speciaal voor ondernemers die aan de slag willen met afval (grondstof) of hernieuwbare grondstoffen en niet weten welke vergunningen er nodig zijn. Lees meer over het circulaire loket.
- We zijn opzoek naar een collectief toetsingsinstrument voor de regio, zodat het voor ondernemers duidelijk is welke circulaire bouweisen in de aanbestedingstrajecten van gemeenten gesteld worden. We onderzoeken op dit moment welke toetsingsinstrumenten er zijn. Bent u ondernemer in de bouwsector? En heeft u ideeën wat belangrijke thema’s zijn over circulaire economie die we niet mogen missen als toetsinstrument bij een aanbesteding? Denk bijvoorbeeld aan losmaakbaarheid of biobased bouwen. Neem gerust contact met ons op.
- We werken aan een innovatietafel in de regio. Deze innovatietafel is gericht op de bouw waar vraag en aanbod samenkomen. Wat voor aanbestedingstrajecten over bouw lopen er binnen gemeenten en wat kunnen bedrijven daarin al doen aan circulaire economie. Sluit hetgeen wat wij aan bedrijven uitvragen, aan bij wat bedrijven al kunnen? En vaak worden de spelregels gedurende het proces aangepast. Dit willen we samenbrengen bij de innovatietafel. We willen in september / oktober 2025 de eerste tafel te organiseren.
Bij dit alles kijken we ook naar bestaande en lopende initiatieven.