Vuurwerk op evenementen

Het is vaak de afsluiter van een evenement: de vuurwerkshow. Een mooi spektakel! Niet iedereen kan zomaar zo’n show organiseren. Daarvoor is een zogenoemde toestemmingsvergunning nodig. Deze vergunning mag alleen door een deskundig en gecertificeerd vuurwerkbedrijf aangevraagd worden. Daarnaast controleren onze inspecteurs of het vuurwerk volgens de regels wordt afgestoken.

Stappenplan: hoe vraag ik een vergunning aan?

 1. 1

  Contact een vuurwerkbeziger

  Neem contact op met een gecertificeerd vuurwerkdeskundige. Ook wel vuurwerkbeziger genoemd. Zij vragen de toestemmingsvergunning voor u aan.

 2. 2

  Doe een aanvraag bij de Inspectie Leefomgeving en Transport

  De vuurwerkdeskundige dient een aanvraag in bij Inspectie Leefomgeving en Transport. Bij de aanvraag voegen zij allerlei documenten en gegevens toe. Hoeveel vuurwerk u gaat afsteken, wat voor vuurwerk u gaat afsteken, een Verklaring omtrent gedrag, allerlei certificaten en nog meer.

 3. 3

  Doe een aanvraag bij de provincie

  Is de aanvraag goedgekeurd? Dan moet de vuurwerkdeskundige toestemming aan de provincie vragen waar u dat wilt doen. Het gaat om een zogeheten ontbrandingstoestemming.

 4. 4

  Laat het vuurwerk veilig afsteken

  Heeft u de ontbrandingstoestemming ook binnen? Dan kan de vuurwerkdeskundige het vuurwerk afsteken. Dat mag u zelf niet doen. Geniet van de show!

Onze inspecteurs controleren

Het is zover: de grote openingsknaller! Een spectaculaire vuurwerkshow. De vergunning is rond, dus afsteken maar! Toch gaat dat zomaar niet. Het is natuurlijk erg belangrijk dat de show en het afsteken van vuurwerk veilig gebeurt. Onze inspecteurs controleren daarom of het inderdaad wel veilig is. We controleren onder andere het soort vuurwerk, of het stevig is neergezet en of het vuurwerk op een veilige afstand van het publiek staat.