Regels vuurwerkverkoop en –opslag

Vuurwerk verkopen en opslaan. Daar komt best wat bij kijken. Alle regels vindt u in het Vuurwerkbesluit. We zetten de tien belangrijkste regels voor u op een rij. Zo werken we samen aan een veilig nieuwjaar!

Check: de 10 vuurwerkregels

1

Zondag is geen verkoopdag

Elk jaar zijn er drie verkoopdagen. Valt een verkoopdag op de zondag? Dan mag er die dag geen vuurwerk verkocht worden. Vaak komt er dan wel een extra verkoopdag om de zondag te compenseren.

2

Buiten verkooptijd zijn de ruimte(s) vuurwerkvrij

Vuurwerk mag alleen opgeslagen zijn in de daarvoor bestemde bewaarplaats. Tijdens de verkooptijden mag er ook wat vuurwerk in de winkels liggen. Buiten de verkooptijden niet. Ook niet tijdens de verkoopdagen. Dus zorg dat al het vuurwerk na verkooptijd weer veilig in de bewaarplaats ligt.

3

Houd u aan de maximale stapelhoogte

Voor vuurwerk geldt een maximale stapelhoogte. In uw uitgangspuntendocument staat hoe hoog u het vuurwerk mag stapelen.

4

Verkoop geen vuurwerk zonder CE-markering

Vuurwerk zonder CE-markering is in Europa verboden. Verkoop daarom altijd vuurwerk met CE-markering.

5

Houd vuurwerk op afstand

De afstand tussen het opgeslagen vuurwerk en warmtebronnen moet minimaal 30 centimeter zijn. Denk bij warmtebronnen aan bijvoorbeeld leidingen. De afstand tussen het vuurwerk en de muur moet 2 centimeter zijn. Ook moet er minimaal 1 gangpad aanwezig zijn van minstens 75 centimeter breed.

6

Gebruik een antistatische verpakkingszak

Heeft u beschadigd vuurwerk? Dit moet u afvoeren in een antistatische verpakkingszak. De zak kunt u via uw leverancier aanschaffen.

7

Verkoop niet meer dan 25 kilo vuurwerk per persoon

Iedereen mag maar 25 kilo vuurwerk kopen. Let er op dat u niet meer verkoopt. Ook online.

8

Gebruik stickers met verbod op roken, open vuur en explosiegevaar

Bij elke ingang van uw pand moet aangegeven staan dat roken en open vuur verboden zijn. Op alle deuren bij opslagruimten moet een sticker ‘ontploffingsgevaar’ geplakt zijn. Ook op de deur van de verkoopruimte tijdens de verkoopdagen.

9

Houd vuurwerk binnen bereik van sprinklers

Zorg altijd dat het vuurwerk binnen het bereik van de sprinklers is opgeslagen. We hopen het natuurlijk niet, maar het kan zijn dat er brand uitbreekt. Dan is het erg belangrijk dat de sprinklers het vuurwerk blussen.

10

Gebruik zelfsluitende kluisdeuren

Kluisdeuren moeten altijd zelfsluitend zijn.

Handige tips!

  • Teken een streep op de muur die gelijkloopt met de maximale stapelhoogte. Zo zien ook de andere medewerkers tot hoe hoog ze mogen stapelen.
  • Vuurwerkdummy’s zijn vaak moeilijk van echt vuurwerk te onderscheiden. Plak een dummysticker op de dummy’s. Zo haalt u ze gemakkelijk uit elkaar.

Vragen?

Onze vuurwerkexperts beantwoorden ze graag.