Rook van de barbecue of open haard

Op warme zomeravonden heeft iedereen hetzelfde plan: barbecueën! En wanneer de koude winteravonden weer aanbreken, warmen mensen hun huis op door de open haard aan te zetten. Dit alles kan heel gezellig zijn. Wel heeft de rook effect op de luchtkwaliteit. Wat houdt dat in? En hoe voorkom je overlast?

Bij bijvoorbeeld het barbecueën, de open haard aansteken of een kampvuurtje stoken kan de ontstane rook zorgen voor schadelijke stoffen in de lucht. Dat is ongezond voor uzelf en uw omgeving. Als OZHZ zijn wij betrokken bij het Platform Houtrook en Gezondheid. Samen werken we aan oplossingen om deze problemen te voorkomen of te verminderen. Dit doen we met partijen en maatschappelijke organisaties met verschillende expertises. Oplossingen kunnen bijvoorbeeld zijn door bewuster te stoken, ons gedrag aanpassen. Zo zorgt stoken bij weinig wind al snel voor overlast. Daarnaast dragen ook technische aanpassingen bij, denk aan filters installeren in houtkachels.

Stooktips! Steekt u de barbecueën of kachel aan?

Let op het weer. Als het mistig of windstil is, kunt u beter niet stoken. Via de Stookwijzer ziet u de wind en de luchtkwaliteit in uw buurt. Daarnaast is het belangrijk om alleen droog en onbehandeld hout te stoken en schoorstenen en kachels goed te onderhouden.

Samen blijven werken aan verbetering

Samen met het Platform Houtrook en Gezondheid zoeken onze luchtexperts naar de beste oplossingen. Zo wordt er nu op basis van een advies van het Platform een stookalert ontwikkeld. Dit doet Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Het alert geeft een signaal af bij ongunstige weersomstandigheden die langere tijd blijven in combinatie met een slechte luchtkwaliteit. U kunt dan als stoker op basis van dit alert besluiten om niet te stoken. Belangrijk voor uw gezondheid, en fijn voor uw omgeving.