Buitenvuur of barbecue: de tips voor minder rook en geur

Wilt u een vuurtje aansteken?

De tips die u wilt weten

 1. 1

  Gebruik alleen droog hout

  Vochtig hout brandt slecht en geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het hout minstens 2 jaar. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat. Gebruik eventueel een vochtmeter om te meten of het hout droog genoeg is. Koopt u hout? Kies voor haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt.

 2. 2

  Hou het bij schoon, onbewerkt hout

  Het is verleidelijk: even het oude hout op de vuurkorf, maar bij verbranding van geverfd of geïmpregneerd hout komen zware metalen vrij. Dit geldt ook voor (spaan)plaat en laminaatvloeren, omdat daar lijm in zit. Daarnaast geeft papier en karton stoken veel rook en vliegas.

 3. 3

  Op z'n Zwitsers

  Leg de kleine houtjes juist bóven op het vuur en steek het vuur van bovenaf aan. Dit wordt ook wel de Zwitserse methode genoemd. Het hout plaatst u kruislings op elkaar, van dikke blokken hout onderin naar dunne losse houtjes en een aanmaakblokje bovenop.

 4. 4

  Stel het soms even een dag uit

  Stel de vuurkorf of barbecue een dag uit bij windstil of mistig weer. Op zulke dagen blijft de rook hangen en heeft u rondom het huis veel luchtvervuiling en sneller rook- en geurhinder. Twijfel? Check? Ga naar de Stookwijzer en krijgt advies op basis van uw locatie.

 5. 5

  Ontdek de beste alternatieven

  Wij begrijpen het maar al te goed: vuur is gezellig! Er zijn gelukkig ook alternatieven voor als de vuurkorf beter even uit kan blijven. Denk aan een terras vol gezellige kaarsen, een chocoladefondue voor de marshmallows of even die snelle, handige elektrische barbecue aan.

Veel gestelde vragen

 • Is hout stoken ongezond?
  Het stoken van hout is ongezond voor u en voor uw omgeving. De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen. Als u hout verbrandt, komen er schadelijke stoffen in de lucht, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Dat zorgt voor ongezonde lucht. Hout stoken is een risico voor de gezondheid van iedereen: mensen die in de buurt wonen, maar ook voor uzelf, als stoker. Houtrook is dus schadelijk voor de gezondheid. Maar hoeveel last iemand heeft of welke klachten iemand krijgt, hangt de hoeveelheid rook, hoe lang je het inademt, hoe gezond je bent en welke stoffen er precies in de rook zitten (de samenstelling van de rook). En er zijn ook mensen die last hebben van de geur van houtrook. Bron: RIVM
 • Zorgt hout stoken nu echt voor zoveel fijnstof?
  Houtkachels zijn vervuilender dan eerst werd gedacht. Dit blijkt uit een nieuwe rekenmethode van het RIVM (laatste update februari 2021). Eerder werd gedacht dat houtkachels 11% van de totale hoeveelheid fijnstof uitstoten. Nu blijkt dat 23%. Dat is meer fijnstof dan dat het wegverkeer uitstoot.
 • Welke gezondheidsklachten kunnen ontstaan?
  Vooral kwetsbare groepen als mensen met een longziekte, ouderen en kinderen krijgen eerder gezondheidsklachten door de rook van een houtvuur of barbecue. Deze mensen kunnen benauwd worden, moeten veel hoesten of krijgen (blijvend) een slechtere longfunctie. Ook bij kleine hoeveelheden houtrook kunnen zij klachten ontwikkelen. Als ze veel rook inademen, kunnen de klachten lang aanhouden, ook als het vuur uit is. Bron: RIVM
 • Wat doet u bij veel overlast van bijvoorbeeld buren?
  Zit u ’s zomers in de rook van de vuurkorf van de buren, of slaat ’s winters de rook van een open haard even verderop bij u naar binnen? Probeer er altijd eerst samen uit te komen. Een goed gesprek en simpele trucks om beter te stoken kan een stuk schelen in de overlast. Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de houtstokers wel maatregelen wil nemen om overlast te beperken. Zij zijn bijvoorbeeld bereid om de barbecue te vervangen door een schonere, of de vuurkorf of open haard of houtkachel minder vaak aan te doen. Stel eerst vast waar de rook vandaan komt. Misschien zijn er meerdere buren die hout stoken. Staat het huis dichtbij of verderop? En hebben meer buren last? Dan kunt u samen stappen ondernemen. Ga in overleg met houtstokers om tot een oplossing te komen. Misschien zijn uw houtstokende buren zich van geen kwaad bewust. Leg rustig uit waarom u last heeft van hun rook. En vertel dat er manieren zijn waarop zij de overlast kunnen beperken. U kunt ook een logboek bijhouden, om te laten zien wanneer u vooral last heeft. Komt u er niet uit? U kunt ook de wijkagent of buurbemiddeling vragen of ze willen bemiddelen.