Houtkachels grootste uitstoters van fijnstof

Houtkachels zijn vervuilender dan eerst werd gedacht. Dit blijkt uit een nieuwe rekenmethode van het RIVM. Eerder werd gedacht dat houtkachels 11% van de totale hoeveelheid fijnstof uitstoten. Nu blijkt dat 23%.

Nieuwe manier van rekenen

De oude rekenmethode nam de deeltjes, die uit de kachels kwamen en daarna meteen condenseerden, niet mee. In de nieuwe methode wordt dit wel meegenomen. Omdat rookgassen die in de buitenlucht condenseren ook fijnstofdeeltjes bevatten.

Totale uitstoot fijnstof daalt

Nu de gecondenseerde deeltjes ook meegerekend worden, blijkt dat houtkachels veel meer fijnstof uitstoten. Zelfs meer fijnstof dan dat het wegverkeer uitstoot! Daarentegen stoot het verkeer wel meer stikstof uit. Maar volgens het RIVM daalt de totale uitstoot van fijnstof wel. Vooral het gebruik van roetfilters heeft hieraan mee geholpen.

Zelf stoken? Verminder het vrijkomen van schadelijke stoffen

Veel mensen stoken zonder dat ze het weten al jaren verkeerd. Met eenvoudige tips kun je de rook al flink verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het schuifje openzetten voor meer luchttoevoer. En het toepassen van de Zwitserse methode bij het aansteken van de kachel. Wij hebben de beste stooktips verzameld. Zo beperkt u de rook en geur.