Kirsten Schouten, Programmabegeleider Duurzaamheid bij de gemeente Gorinchem, legt uit waarom voor deze aanpak is gekozen: "Als gemeente willen we Gorcumse bedrijven stimuleren om te verduurzamen. Vooral ook: de resultaten en mogelijkheid onderling uitwisselen en te kijken hoe je kunt samenwerken op dit gebied. Door samen met OZHZ bij een aantal bedrijven scans uit te voeren en samen met de Industriële Kring Gorcum (IKG) de informatieavond te organiseren, bieden we handvatten. We brengen ondernemers bij elkaar en laten zien wat mogelijk is en wat vanuit de overheid van hen verwacht wordt."

Slim omgaan met energie

OZHZ voert in opdracht van de gemeente Gorinchem een paar energiescans uit, zoals bij de Kringloop Gorinchem, en laat de ondernemer haar verhaal doen op de informatieavond. Eerder deden zij al een vergelijkbaar project binnen de agrarische sector. Andor van Dijk, Adviseur Duurzaamheid bij OZHZ, is een van de deskundigen die bij bedrijven langsgaat voor een scan: kleine en grote energiegebruikers. "Samen met de ondernemer loop ik door het pand en gaan we de processen langs. We kijken naar de mogelijkheden. Van ledverlichting tot (elektrische) verwarming, van betere isolatie tot zonnepanelen op het dak. Samen kijk je met een andere bril naar je omgeving. En dat levert veel op. Iedere situatie is net weer anders."  

Kringloop

De Kringloopwinkel Gorinchem is een van de bedrijven van het eerste uur. Mirjam Oomen ontving Van Dijk. Ze stak er vooral veel van op en kan direct aan de slag. "Ik zie veel mogelijkheden voor detectieverlichting, nu brandt het licht de hele dag. Straks alleen als het ook echt nodig is. Ook ga ik kijken of ledverlichting toe te passen is en kijken of het mogelijk is om in bepaalde ruimtes de verwarming altijd laag te zetten." Tijdens de bijeenkomst vertelt Oomen meer: "Ik wil tijdens de bijeenkomst graag delen wat mijn eerste ervaringen zijn met de energiescan. Er is, zelfs met beperkt budget, al vrij snel winst te behalen."  

Bijeenkomst 28 juni

Op 28 juni organiseren de gemeente, de IKG en OZHZ een bijeenkomst voor de bedrijven en ondernemers. De focus: hoe ga je praktisch aan de slag met energiebesparing en –opwekking. Er is een informatiemarkt met lokale ondernemers op het gebied van energie besparen en duurzame energieopwekking. Daarnaast delen desbetreffende ondernemers de resultaten uit de eerste energiescans. Enthousiaste aanwezigen kunnen zich op de avond zelf opgeven voor een gratis energiescan. Samen met de gemeente Gorinchem gaat OZHZ bij een vijftiental ondernemers (kleine, middelgrote en grote energieverbruikers) een energiescan uitvoeren.

Aanmelden

Bent u een ondernemer in Gorinchem en wilt u erbij zijn? De bijeenkomst vindt plaats bij het Omnia Collega aan de W. de Vries Robbéweg 27. De tijd: 16.00-20.00 uur, inclusief soep en brood. Informatie over aanmelden volgt later.