De organisaties willen ondernemers graag helpen bij de omschakeling naar duurzaam energie gebruik en zo samen toe werken naar een energieneutraal Zwijndrecht in 2050. Het ontbijt werd daarom geopend door de wethouders duurzaamheid en economie van: Jacqueline van Dongen en Tygo Jansen.

Energie besparen

Bedrijven zijn nu al wettelijk verplicht besparende maatregelen te nemen, maar meer doen is ook (financieel) aantrekkelijk. Gemiddeld kan een bedrijf zeker 10 tot 30% besparen op zijn energie verbruik. Energie besparen kan bijvoorbeeld door middel van isolatie, vervanging van verlichting en aanpassingen in processen en gedrag. Ook door anders te verwarmen en daarbij gebruik te maken van duurzame energiebronnen wordt een pand energiezuiniger. 

Zonnepanelen op eigen en/of andermans dak

Als alle daken op bedrijventerrein De Geer vol liggen met panelen produceert het terrein meer dan genoeg elektriciteit voor alle bedrijven. En dan blijft er zelfs over om ook woningen in Zwijndrecht te voorzien van duurzame energie.
Voor kleinverbruikers en grootverbruikers zijn er verschillende subsidiemogelijkheden. Ondernemingen die geen mogelijkheid hebben om panelen op eigen dak te realiseren, kunnen ook investeren in zon op andermans dak. Dit heet een postcoderoos project. Eblo Seats B.V. is de eerste ondernemer in de gemeente Zwijndrecht die hiervoor zijn dak beschikbaar wil stellen. 

Mogelijkheden in kaart

Bij het ontbijt aanwezige enthousiaste ondernemers hadden allemaal weleens zonnepanelen overwogen. Bij enkele ondernemers is de dakbedekking aan vervanging toe en dat is een mooi natuurlijk moment.

Voor geïnteresseerde aanwezige ondernemers boden wij een energiescan en advies aan. Hier wordt goed gebruik van gemaakt. Ook de mogelijkheden voor opwekking worden in samenwerking met Drechtse stromen verder onderzocht. 

Eerste stap naar energieneutraal bedrijventerrein

Het ontbijt was een mooie start voor een gezamenlijk energiebesparings- en zonnepanelen project op de Geer. Hiermee is de eerste stap gezet richting een energieneutraal bedrijventerrein. Een investering in een duurzamere toekomst. 

Informatie

Wilt u meer weten over dit project of bent u ondernemer op De Geer en wilt u graag meedoen? Neem dan contact op met Inge van Diest (i.van.diest@zwijndrecht.nl).

Andere energie(ke) bijeenkomsten

Naast gemeente Zwijndrecht zijn ook andere gemeenten hard bezig met de energietransitie. Donderdag 28 juni is er een energiebijeenkomst voor en door Gorcumse ondernemers in Gorinchem. Onze energie-experts zijn hierbij aanwezig. Op 11 juli is er een energieontbijt voor ondernemers in Korendijk. Ook hier is OZHZ aanwezig.