Corona en evenementen

Organiseert u een evenement? Denk vooraf goed na over hoe u het evenement zo veilig mogelijk kunt organiseren. Dit om verspreiding van corona (COVID-19) tegen te gaan. Let op: vanaf 25 september moet er bij de meeste evenementen gewerkt worden met coronatoegangsbewijzen.

Extra vragen

Als u nu een evenementenvergunning aanvraagt, stellen wij u allerlei vragen over de speciale maatregelen die u neemt. Hieronder staan de belangrijkste tips waarmee u zich kunt voorbereiden. Natuurlijk doen we er alles aan om uw evenement onder de juiste voorwaarden door te laten gaan.

Zo bereidt u zich voor

  • Stel minimaal één ‘coronaverantwoordelijke’ aan. Deze persoon informeert medewerkers en bezoekers en kijkt of iedereen zicht houdt aan de regels. Ook is deze persoon betrokken bij het opstellen van deze regels.
  • Communiceer duidelijk met bezoekers en medewerkers. Niet alleen vooraf via de website en kaartverkoop, maar ook tijdens het evenement via bijvoorbeeld beeldschermen, pijlen op de grond, omroepsystemen en megafoons.
  • Zorg dat u weet hoeveel mensen u kunt verwachten. Werk bijvoorbeeld met online kaartverkoop, het liefst op naam. U kunt dan ook vooraf de bezoekers al wijzen op de belangrijkste regels en de gezondheidscheck. Tel ook tijdens het evenement het aantal mensen en bedenk vooraf hoe u mensen weigert bij teveel drukte. Maar denk ook aan de op- en afbouw: werk met tijdsloten inden nodig. Het helpt om een tijdslijn te maken.
  • Denk goed na over de indeling van het terrein. Hoe kunnen mensen tussentijds het terrein verlaten? En zijn er bijvoorbeeld rijen of vlakken voor toiletbezoek, eet- of drinkkraampjes? En hoe zit het met de looprichtingen? Het helpt om een plattegrond te maken met daarop alle objecten, in- en uitgangen, looproutes.
  • Regel de hygiëne tot in de puntjes. Zorg voor genoeg desinfectiepunten met handalcohol. Zet deze verspreid over de locatie. Zet zeep en papieren doekjes bij de plekken om je handen te wassen. Maak een goed schoonmaakrooster en laat contactpunten en handwasplekken extra vaak schoonmaken.
  • Houd ook nu rekening met incidenten. Bij een ontruiming vervallen alle coronamaatregelen. Dan is het belangrijk om zo snel en veilig mogelijk het gebied te ontvluchten. In andere gevallen, blijven de maatregelen wel gelden.

Vragen over het organiseren van een evenement?

Wilt u graag een van ons spreken? Neem bij kleine evenementen telefonisch contact op via 14078. Bij grote evenementen in Dordrecht helpt Dordrecht Marketing, het Evenementenbureau u graag via 078-7708777 of evenementen@dordrecht.nl. Bij grote evenementen in Alblasserdam gaat u naar de evenementencoördinator van de gemeente.

OZHZ werkt voor de gemeente Dordrecht en Alblasserdam aan evenementenvergunningen. Gaat het om een evenement in een andere gemeente? Bel dan uw gemeente voor verdere informatie.

Laatste coronanieuws

Weten wat op dit moment wel en niet mag? Laatste nieuws over besmettingen en eventuele lokale maatregelen? De veiligheidsregio vertelt u het precies.